Jó-e síelésre a hitelkártyás biztosítás?
2020. február 2., vasárnap
Több hitelkártya mellé automatikusan jár valamilyen utasbiztosítás, vagyis a kártyabirtokos nyugodtan utazgathat külön biztosítás nélkül is. De mire elég egy ilyen biztosítás? Alapvetően nem sokra. Mielőtt elvinnénk az egész családot a Grand Canyonba, érdemes elolvasni a kártyás biztosításhoz járó apróbetűs részeket.
 
Ha vad sivatagi túrára nem is valószínű, hogy elmennénk, a síszezon közepén adódik a kérdés, elegendő védelmet nyújt-e a kártyás biztosítás síelés alatt? A Bank360.hu Mfor számára készített összesítése szerint a rövid válasz: nem. A hosszú válasz: bizonyos bankok bizonyos kártyáit választva igen, de ez a ritka eset, vagyis inkább nem.
A hitelkártyás utasbiztosítások csak nagyon alapszintű szolgáltatást és védelmet nyújtanak a Bank360 adatai szerint. Szinte csak a városnézős utazás fér bele, bizonyos esetekben pedig a napszúrás és az alkoholos befolyásoltság miatt megesett baleset is le van húzva a listáról. Ez azt jelenti, hogy a sportbalesetek jellemzően nem tartoznak bele abba a körbe, amit a biztosítás lefed. Ilyen esetben csak a sportolásra is érvényes utasbiztosítás fedezi a kockázatot.
 
Tuning
 
Egyes bankok ugyanakkor többfajta csomagot is kínálnak a hitelkártya mellé. Az Erste Bank háromfajta biztosítástípust ad a kártyákhoz, az alapcsomagban nincs sportbiztosítás, de a közepesben már igen. A biztosításokat nem lehet külön megvásárolni vagy kiegészítő biztosítást vásárolni az alapcsomaghoz, ráadásul csak egy főre érvényes. Vagyis a házastárs és a gyerekek számára mindenképpen meg kell kötni a külön utasbiztosítást.
 
A Budapest Bank jóval rugalmasabb konstrukciót talált ki. Az alapcsomag - amelyben egyébként benne van az amatőr sportolás, így a síelés is - bármikor felturbózható. Így egy közepes csomaggal már a családra is ki lehet terjeszteni a biztosítást.
 
Egyéni szempontok
 
Utazás előtt mindenképpen érdemes átböngészni a tájékoztatót, és megnézni, mire elég a kártyás biztosítás. Amit számba kell venni: mentés, ellátás, kórházi napidíj és eszközök biztosítása, hazaszállítás költsége. A mentés minden síbiztosításban benne van, fontos azonban ellenőrizni, milyen pályákra vonatkozik. Ha olyan pályáról kell bennünket kimenteni, amelyre nem terjed ki a biztosítás, sokba fog kerülni a kirándulás.
Az eszközök biztosítása akkor lehet fontos, ha saját felszereléssel megyünk. A helyben bérelt eszközök esetében ez mellékes. A hazaszállítás költsége, az ellátás és a kórházi napidíj fontossága egyénileg jelentősen eltérő lehet. Nem mindegy, hogy hol síelünk, mennyire egyszerű megoldani és lebonyolítani a hazajutást egy baleset után. Ha bármilyen esetben többet szeretnénk, inkább kössünk utasbiztosítást.
Az sem mindegy, hogy egyedül, illetve baráti társasággal utazunk vagy családdal. Ha egyedül, akkor nem kell azzal törődni, hogy a kártyához tartozó biztosítás csak egy főre szól, ellenben ha a család is jön, és a kártyás biztosítás nem terjed ki rájuk, számukra külön utasbiztosítást kell kötni.
 
Forrás: mfor.hu


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft